Huisdierenverzekering

Uw trouwe viervoeter is u veel waard! Niet alleen emotioneel, ook qua aanschaf en zorg brengt een huisdier de nodige kosten met zich mee. Tegenwoordig kunt u zich met een huisdierenverzekering voor deze kosten beschermen. Met een huisdierenverzekering wordt een groot deel van de kosten voor de verzorging van uw huisdier vergoed.

Het is niet voor ieder huisdier mogelijk om een huisdierenverzekering af te sluiten. Daarbij worden huisdierenverzekeringen in verschillende soorten aangeboden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om een geschikte huisdierenverzekering te vinden.

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van huisdierenverzekeringen heel eenvoudig wordt. In veel gevallen kunt u de huisdierenverzekering direct afsluiten via deze websites. Na het afsluiten van een verzekering heeft u standaard nog veertien dagen bedenktijd om eventueel af te zien van uw verzekeringsaanvraag. Let er bij het afsluiten van een huisdierenverzekering goed op dat de verzekeraar aangesloten is bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Dit betekent namelijk dat de verzekeraar verplicht is om een hoog kwaliteitsniveau te leveren.

Huisdierenverzekering vergelijken op internet

Bij het vergelijken van verschillende huisdierenverzekeringen dient u op een aantal aspecten te letten. Denk aan de maandelijkse premie voor de verzekering, de dekking van de verzekering, uw eigen risico en de maximaal uitgekeerde financiële vergoeding voor kosten voor uw huisdier. Om tot de beste keuze te maken is het van belang om vooraf voor uzelf te bepalen in welke mate u uzelf wilt beschermen tegen eventuele kosten voor de medische zorg van uw huisdier. Vaak worden de belangrijkste en meest voorkomende kosten al gedekt vanuit een simpele en vaak relatief goedkope basisverzekering.

Het afsluiten van aanvullende verzekeringen of verzekeringen met een betere dekking kost vaak meer geld dan dat het u aan financieel voordeel oplevert. Bij huisdieren die een groot risico op ernstige ziektes lopen, kan het wel raadzaam zijn om een huisdierenverzekering met een goede dekking te kiezen.

Premie van huisdierenverzekeringen 

De premie die verzekeraars voor huisdierenverzekeringen rekenen verschilt per huisdier en is onder meer afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en het ras van uw huisdier. Daarbij kan er verschil in premie bestaan tussen verschillende verzekeraars. Let bijvoorbeeld eens op het verschil in premie tussen de huisdierenverzekeringen van verzekeraars als OHRA, Kruidvat of HEMA en verzekeraars als Petplan en Proteq. De premie van verzekeringen bij eerstgenoemde verzekeraars is veel lager, maar dat is terug te zien in de dekking van deze huisdierenverzekeringen. Deze dekking is doorgaans veel minder goed dan de dekking bij verzekeringen van Petplan en Proteq.

Houd er rekening mee dat de premie voor het verzekeren van een kat doorgaans lager is dan de premie voor een huisdierenverzekering voor een hond. Andere huisdieren zijn vaak niet te verzekeren met een huisdierenverzekering.

Dekking van huisdierenverzekeringen 

Doorgaans worden de kosten voor een consult bij de dierenarts en het uitvoeren van noodzakelijke operaties standaard vergoed door de verzekeraar. Het verschil in de vergoeding die een huisdierenverzekering u biedt zit vaak in de dekking bij operaties voor aandoeningen aan heupen en ellebogen, sterilisaties en castraties, therapieën en vaccinaties. Wanneer uw huisdier in het verleden al gesteriliseerd of gecastreerd is, zal het minder aantrekkelijk zijn om voor een uitgebreide dekking te kiezen in zo’n geval. Hierdoor valt de maandelijkse premie voor uw huisdierenverzekering lager uit.

Bij het vergelijken van huisdierenverzekeringen bij verschillende verzekeraars zult u de verschillen in de dekking van deze verzekeringen opmerken. Ga bij het vergelijk van een verzekering niet altijd direct voor de goedkoopste optie, maar kijk eerst of de dekking van deze huisdierenverzekering aansluit bij uw voorkeuren. Sommige huisdierenbezitters willen bijvoorbeeld een zo groot mogelijk deel van de kosten voor het verzekeren van hun huisdier vergoed krijgen bij medische ingrepen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een lagere premie in combinatie met een relatief hoog eigen risico.

Eigen risico bij een huisdierenverzekering

Het eigen risico wat u bij een huisdierenverzekering betaalt verschilt per verzekering. Bij de ene verzekeraar betaalt u een vast bedrag als eigen risico, wat vaak niet meer is dan veertig of vijftig euro in het geval van een basisverzekering. Andere verzekeraars die huisdierenverzekeringen aanbieden werken met een percentage van de kosten voor medische ingrepen bij uw huisdieren als eigen risico. Deze percentages lopen uiteen van 15 tot zelfs 50%. Des te hoger uw eigen risico is bij een huisdierenverzekering, des te lager is logischerwijs uw maandelijkse premie.

Aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren 

Niet alleen een huisdierenverzekering kan interessant zijn voor het verzorgen van uw viervoeter, ook een aansprakelijkheidsverzekering kan dat zijn. U bent immers verantwoordelijk voor de schade die uw huisdier aanricht. Zeker bij een ongeluk waarbij uw huisdier voor lichamelijk letsel bij andere personen zorgt, kunnen de kosten erg hoog oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering beschermt u zich tegen dergelijke kosten. Een aansprakelijkheidsverzekering is overigens niet specifiek bedoeld voor mensen met een huisdier in huis. Dit type verzekering beschermt u namelijk ook voor de kosten voor het herstel van schade die door andere gezinsleden worden aangericht.

Vaak kost een aansprakelijkheidsverzekering niet meer dan een paar euro per maand, waarmee u zich tegen snel oplopende kosten beschermt. Bij letselschade kunnen de kosten oplopen tot een paar miljoen euro in het ergste geval! Reden genoeg om het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen naast uw huisdierenverzekering. Vaak zijn huisdieren opgenomen in een basisaansprakelijkheidsverzekering. Mocht u dus al een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten, dan is het niet noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de kosten voor het herstel van de schade die uw huisdier aanricht aan/bij anderen.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken 

Net als bij een huisdierenverzekering is het ook bij een aansprakelijkheidsverzekering mogelijk om vooraf verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Op onze website vindt u een snelle vergelijkingstool die deze mogelijkheid biedt. Bij deze vergelijkingstool kunt u de meest geschikte aansprakelijkheidsverzekering vaak direct afsluiten.

Alternatief voor huisdierenverzekeringen 

Als alternatief voor een huisdierenverzekering zou u ook maandelijks een vast bedrag is een los potje kunnen storten. Zo heeft u na een aantal maanden voldoende gespaard om eventuele medische ingrepen voor uw viervoeter te kunnen bekostigen. Dit is ook interessant als u een huisdier heeft waarvoor geen huisdierenverzekering wordt aangeboden.