≡ Menu

Inboedelverzekering

Hoewel vrijwel iedere Nederlander een inboedelverzekering heeft is het niet verplicht om dit type verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de hoge kosten voor het herstellen van schade aan uw inboedel. Er worden door verzekeraars verschillende soorten verzekeringen aangeboden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om een geschikte verzekering te vinden.

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars heel eenvoudig wordt. In veel gevallen kunt u de verzekering direct online afsluiten. Na het aanvragen van een verzekering heeft u nog veertien dagen bedenktijd om eventueel voor een andere verzekering te kiezen.

Dekking van een inboedelverzekering 

Er verstaan twee verschillende soorten dekkingen voor inboedelverzekeringen. Zo kunt u ervoor kiezen om een basis- of allriskverzekering af te sluiten, of kiezen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met laatstgenoemde verzekering bent u beter verzekerd dan met een allriskverzekering. Een verzekering met extra uitgebreide dekking beschermt u bijvoorbeeld ook tegen brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal of bedorven etenswaren na het uitvallen van een koelkast of vriezer in huis.

In de dekkingsvoorwaarden van een inboedelverzekering vindt u precies voor welke vormen van schade u gedekt bent. Het is soms lastig om te bepalen wat er onder een inboedelverzekering of opstalverzekering valt. Doorgaans gaat men ervan uit dat alles wat u op kunt pakken en mee kunt nemen onder uw inboedel valt en daardoor ook onder uw inboedelverzekering. Alle voorwerpen die u niet mee kunt nemen zonder het te beschadigen behoren tot uw woning en vallen zodoende onder de opstalverzekering voor uw woning.

Hierbij bestaat een grijs gebied, wat het soms nog gecompliceerder maakt. Denk bijvoorbeeld aan een vloer met kliklaminaat. U zou het kliklaminaat los kunnen halen voor een verhuizing naar een volgende woning, waardoor het kliklaminaat onder uw inboedelverzekering valt. Anderen zien vloeren standaard als onderdeel van de opstalverzekering. Het is raadzaam om dit vooraf uit te zoeken bij de verzekeraar waarbij u een inboedel- of opstalverzekering af wilt sluiten.

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten 

Met onze vergelijkingstool is het heel eenvoudig om een nieuwe verzekering af te sluiten. U geeft aan wat de waarde van uw inboedel is, in welke wijk u woont en voor welke waarde u verzekerd wilt zijn. Op basis van deze gegevens kan de vergelijkingstool vervolgens voor u bepalen welke inboedelverzekering het beste bij uw wensen aansluit. Het is raadzaam om zelf altijd de dekking van de beste drie verzekeringen door te nemen, zodat u ervan verzekerd bent dat u op de juiste wijze beschermd wordt tegen hoge kosten bij schade aan uw inboedel. Soms lijkt de voordeligste inboedelverzekering het meest aantrekkelijk, maar is de dekking van een dergelijke verzekering erg slecht. Zo kunt u alsnog tegen hoge kosten aanlopen!

Een inboedelverzekering bij samenwonen 

Wanneer u op het punt staat om te gaan samenwonen met uw partner heeft u mogelijk allebei al een verzekering afgesloten voor uw huidige woning. In dit geval kunt u één van beide inboedelverzekeringen opzeggen en de andere verzekering behouden. Over het algemeen betekent dit dat de verzekering die het kortste loopt moet worden opgezegd. Bij het opzeggen van een inboedelverzekering dient u de verzekeringspapieren van de tweede inboedelverzekering mee te sturen in dit geval. Op de website van uw verzekeraar vindt u de precieze voorwaarden voor het opzeggen van een tweede inboedelverzekering als u gaat samenwonen.

Inboedelverzekering wijzigen bij een verhuizing 

Ook in het geval van een verhuizing is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden die gelden bij uw verzekeraar. Zorg ervoor dat u ruim van tevoren aangeeft dat u gaat verhuizen, zodat uw inboedel ook in uw nieuwe woning goed verzekerd is als u de inboedel over twee woningen heeft verspreid. U moet er immers niet aan denken dat de schade die u in uw nieuwe woning aan uw inboedel aanricht niet gedekt wordt. Zeker wanneer u een verhuisbedrijf inschakelt zijn dit soort zaken essentieel. Op de website van uw verzekeraar kunt u vaak meer informatie vinden over het overschrijven van een verzekering bij een verhuizing.

Kiest u ervoor om de huidige inboedelverzekering op te zeggen en een nieuwe inboedelverzekering af te sluiten voor uw nieuwe woning? Dit kan dagelijks als u de verzekering minimaal een jaar geleden afgesloten heeft. In het geval van het opzeggen van een inboedelverzekering geldt een opzegtermijn van een maand.

Opstalverzekering naast inboedelverzekering 

Het is sterk aan te raden om naast uw inboedelverzekering ook een opstalverzekering af te sluiten. Zoals reeds beschreven werd in dit artikel zijn de spullen in uw woning die niet zonder schade aan te richten losgehaald kunnen worden niet verzekerd via uw inboedelverzekering. Om te voorkomen dat u de kosten voor het herstel van schade aan deze elementen zelf moet betalen kan een opstalverzekering de uitkomst bieden. Met een opstalverzekering bent u namelijk alsnog voor deze kosten verzekerd.

Net als een inboedelverzekering is ook het afsluiten van een opstalverzekering niet bij wet verplicht. Het komt echter voor dat een bank u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als u ervoor kiest om een hypotheek bij de bank af te nemen. De woning wordt op dit moment immers bezit van de bank, waardoor het voor de bank van groot belang is dat uw woning op de juiste wijze verzekerd is. Ook voor uzelf is het een fijn idee dat de kosten voor de schade aan uw woning vergoed worden door uw verzekeraar. Dit is de reden dat vrijwel iedere Nederlander een opstalverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar woning.

Dekking opstalverzekeringen 

Houd er bij het vergelijken van verschillende opstalverzekeringen rekening mee dat er soms enige overlap kan bestaan in de dekking van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Denk aan het eerder beschreven voorbeeld van een vloer. Wanneer een kliklaminaatvloer verzekerd wordt door uw opstalverzekering is het niet noodzakelijk om deze ook te laten verzekeren via uw inboedelverzekering. Een dubbele dekking is immers zonde van uw geld! Naast het voorbeeld van de vloer zijn er nog verschillende andere voorwerpen die onder beide verzekeringen zouden kunnen vallen en zodoende soms dubbel gedekt worden.