≡ Menu

Zorgverzekeraars communiceren beter sinds klachten over onduidelijkheid

Zorgverzekeraars hebben sinds de laatste overstapperiode beter gecommuniceerd over de kosten en voorwaarden die zij voor hun zorgverzekeringen hanteren.

Het Ministerie van Volksgezondheid eiste meer duidelijkheid naar consumenten toe sinds de klachtenregen die vorig jaar ontstond. Hier hebben zij ook recht op, dus hier moest meer duidelijkheid uit komen. Staatssecretaris Martin van Rijn liet in een brief weten dat er een rapport is opgemaakt waarin duidelijk wordt dat sinds de laatste overstapperiode consumenten de diensten vanuit zorgverzekeraars stukken beter hebben ervaren. Hiermee wordt bedoeld dat er in duidelijke taal omschreven wordt waar de consument nu precies voor kiest. Niet iedereen spreekt de taal van een hoogopgeleide. Maar de producten zijn voor iedereen, dus iedereen moet in begrijpelijke taal kunnen lezen waar zij zich aan binden.

“Begrijpelijk taalgebruik op websites en in polisvoorwaarden is verbeterd. Door één verzekeraar werd op onderdelen B1-taalniveau gehaald”, zo omschreef Martin van Rijn.

Hiermee verwijst hij naar zorgverzekeraar Menzis, die het gewenste taalniveau naar haar (toekomstige) klanten een enkele keer heeft behaald. En dan het niveau B1. De andere verzekeraars gebruikten taal die moeilijker te begrijpen of te lezen was. Voornamelijk (B2) en ONVZ scoorde met C1 zelfs een stuk minder goed dan de rest.

Comments on this entry are closed.