≡ Menu

Oldtimerverzekering

Uw oldtimer is u logischerwijs veel waard! Reden genoeg om een oldtimerverzekering af te sluiten, die u beschermt tegen de hoge kosten van de reparaties van schade aan uw geliefde oldtimer. Er worden in Nederland oldtimerverzekeringen door verschillende verzekeraars aangeboden.

Houd er rekening mee dat deze verzekeringen van elkaar kunnen verschillen op het gebied van de dekking van een oldtimerverzekering. In dit artikel beschrijven we de verschillende oldtimerverzekeringen die u af kunt sluiten.

Wilt u oldtimerverzekeringen met elkaar vergelijken? Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool die het vergelijken van verzekeringen heel eenvoudig maken. Vooraf vult u een aantal gegevens over uw oldtimer in, waarna de vergelijkingstool een vergelijking tussen verschillende verzekeringen voor u maakt. U de meest geschikte oldtimerverzekering direct online afsluiten, of eerst meer informatie opvragen bij de verzekeraar. Standaard heeft u veertien dagen bedenktijd na het aanvragen van een nieuwe oldtimerverzekering.

Verschillende oldtimerverzekeringen vergelijken 

Net als bij een reguliere autoverzekering worden er drie soorten oldtimerverzekeringen aangeboden, namelijk: een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een WA-verzekering met volledig casco. WA staat voor “wettelijke aansprakelijkheid” en betekent dat u verzekerd bent tegen de schade die u aanricht aan andermans eigendommen. In Nederland is het verplicht om een WA-verzekering voor uw oldtimer af te sluiten als u met de oldtimer op de weg rijdt. Voor oldtimers die in een stalling staan als sierobject is een WA-verzekering niet verplicht. Een WA-verzekering kan zowel voor een oldtimer auto, als voor een oldtimer bromfiets en een oldtimer tractor worden afgesloten.

Bij een WA-verzekering met beperkt casco is uw dekking iets ruimer. Ook bij deze oldtimerverzekering worden de kosten voor het herstel van de schade die u aan andermans voorwerpen aanricht vergoed. Dit kan bijvoorbeeld schade aan een andere auto zijn als gevolg van een ongeluk, schade aan een woning, enzovoorts. Bij een WA-verzekering met beperkt casco wordt ook het herstel van verschillende andere schadevormen aan uw eigen voertuig vergoed. Denk bijvoorbeeld aan brand en diefstal. Een WA-verzekering met beperkt casco kan niet worden afgesloten voor een oldtimer bromfiets of tractor bij veel verzekeraars.

Een derde mogelijkheid die u heeft is een WA-verzekering met volledig casco. Dit type verzekering noemen we ook wel een allriskverzekering, omdat het de meest volledige dekking biedt. Met deze verzekering bent u verzekerd voor de kosten voor het herstel van de eerder beschreven schade, inclusief verschillende andere vormen van schade aan uw eigen oldtimer. Als u dus zelf een ongeluk veroorzaakt worden de kosten voor het herstel van de schade aan uw oldtimer alleen vergoed als u voor een WA-verzekering met volledig casco gekozen heeft. Net als bij een WA-verzekering met beperkt casco is ook deze verzekering niet af te sluiten voor een oldtimer bromfiets of tractor bij veel verzekeringsmaatschappijen.

Meest geschikte oldtimerverzekering 

Wanneer u een oldtimer bromfiets of een oldtimer tractor heeft is de keuze van de meest geschikte oldtimerverzekering snel gemaakt. U kunt in dit geval immers alleen een WA-verzekering voor uw oldtimervoertuig afsluiten. Mocht u een oldtimer auto hebben, dan is het raadzaam om een van beide andere verzekeringen te kiezen. Zeker wanneer u regelmatig met uw oldtimer op pad gaat is een goede dekking van de oldtimerverzekering essentieel. Het herstellen van de schade aan een oldtimer kost vaak veel meer dan het herstel van schade aan een normale personenauto, waardoor u goed gedekt wilt zijn voor deze kosten.

Ook de plek waar u de oldtimer stalt kan invloed hebben op de keuze die u maakt bij het vergelijken van verschillende oldtimerverzekeringen. Wanneer u de oldtimer op uw eigen erf heeft staan achter een gesloten hek of deur is het vaak voldoende om voor een WA-verzekering met beperkt casco te kiezen. Mocht de oldtimer echter makkelijk te bereiken zijn voor buitenstaanders of niet op uw eigen erf geparkeerd worden, dan is het vaak verstandiger om een allriskverzekering (WA-verzekering met volledig casco) af te sluiten. Zo voorkomt u dat u zelf opdraait voor de kosten voor het herstel van schade aan uw oldtimer.

Aanvullende verzekeringen bij oldtimerverzekering 

Naast de basisverzekering voor oldtimers heeft u de mogelijkheid om verschillende aanvullende verzekeringen af te sluiten. Twee goede voorbeelden hiervan zijn een rechtsbijstandverzekering en een schadeverzekering. De schadeverzekering is van toepassing op inzittenden van de auto, dus ook op uw passagiers en de voorwerpen die u in uw auto vervoert. Met een rechtsbijstandverzekering beschermt u zichzelf tegen hoge juridische kosten bij conflicten. Denk bijvoorbeeld aan het aanwijzen van de schuldige bij een ongeluk met uw oldtimer. Dankzij uw rechtsbijstandverzekering kunt u in dit geval rekenen op juridisch advies van juristen die voor uw verzekeringsmaatschappij werkzaam zijn.

Voorwaarden voor oldtimerverzekeringen 

Niet iedere auto is vanzelfsprekend een oldtimer, waardoor niet iedere auto in aanmerking komt voor een oldtimerverzekering. In principe kunt u aanspraak maken op een algemene oldtimerverzekering als uw voertuig 15 jaar of ouder is. Wanneer uw auto 30 jaar of ouder is kunt u ook een specifieke oldtimerverzekering voor auto’s aanvragen. Deze oldtimerverzekering geldt niet voor andere oldtimers die ouder dan 30 jaar zijn.

Andere soorten oldtimerverzekeringen die worden aangeboden zijn een sporttimerverzekering (vanaf 15 jaar), een oldtimer motorverzekering (vanaf 25 jaar), een collectietimer verzekering (vanaf 15 jaar), een Porsche verzekering (vanaf 8 jaar), een ex-legervoertuigverzekering (vanaf 25 jaar), een 4×4 autoverzekering (vanaf 12 jaar) en een oldtimer bromfietsverzekering (vanaf 25 jaar).

Het is raadzaam om de verschillende oldtimerverzekeringen met elkaar te vergelijken om te bepalen welke oldtimerverzekering voor u het meest gunstig is. Let hierbij niet alleen op de premie voor een oldtimerverzekering, maar ook op de dekking die met een oldtimerverzekering geboden wordt. Het verschilt sterk per verzekering welke kosten voor het herstel van schade aan uw auto wel, of juist niet worden vergoed.

Premie voor oldtimerverzekering

De premie voor uw oldtimerverzekering is onder meer afhankelijk van het type voertuig wat u heeft, de leeftijd van uw voertuig, het aantal schadevrije jaren wat u gereden heeft, uw eigen leeftijd en de postcode van uw woonplaats. U dient dergelijke gegevens in te voeren bij onze vergelijkingstool om een goede vergelijking van verschillende oldtimerverzekeringen te kunnen laten maken.