≡ Menu

Rechtsbijstandverzekering

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking heeft een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Met een rechtsbijstandverzekering kunt u juridische hulp krijgen om uw recht te halen in een conflict.

Een conflict kan op verschillende fronten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een conflict na een ongeluk, een conflict bij de overname van een koopwoning, een conflict op relationeel gebied, enzovoorts. Voor een rechtsbijstandverzekering betaalt u op jaarbasis een premie die ongeveer gelijk is aan het uurloon van een goede advocaat. Het kan dus geen kwaad om het aanvragen van een rechtsbijstandverzekering te overwegen! Op die manier bespaart u hoge kosten als het tot een conflict zou komen.

U kunt verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken via de online vergelijkingstool op onze website. Deze tool vergelijkt de verzekeringen van verschillende Nederlandse verzekeraars op basis van de dekking die zij bieden en de maandelijkse premie die zij hiervoor vragen. Zo vindt u altijd een rechtsbijstandverzekering die aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren. Kies niet direct voor de verzekering met de laagste premie, maar lees altijd eerst de dekkingsvoorwaarden van een verzekering door. Zo weet u zeker dat u goed gedekt bent voor hoge juridische kosten als u te maken zou krijgen met een conflict.

Werking van een rechtsbijstandverzekering 

Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u vaak zelf bepalen voor welke soort conflicten u verzekerd wilt zijn. Conflicten kunnen op verschillende vlakken ontstaan, waarbij deze vlakken lang niet altijd op uw situatie van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan rechtshulp bij een conflict met een huurbaas terwijl u een koopwoning heeft, of andersom een conflict met een verkoper terwijl u de voorkeur geeft aan een huurwoning. Door u voor een aantal van deze vlakken te verzekeren met een rechtsbijstandverzekering voorkomt u dat uw premie hoger is dan hoogstnoodzakelijk is in uw situatie. Er bestaan ook rechtsbijstandverzekeringen die specifiek bedoeld zijn voor ondernemers. Zij kunnen zich met een rechtsbijstandverzekering beschermen tegen de hoge kosten voor hulp bij zakelijke conflicten.

Een rechtsbijstandverzekering beschermt u echter niet alleen tegen de hoge kosten voor juridische hulp bij een conflict. Ook kunt u vaak gratis juridisch advies inwinnen via uw verzekeraar als er helemaal nog geen sprake is van een conflict. Zeker wanneer u bijvoorbeeld een contract af moet sluiten kan het raadzaam zijn om hierover advies te krijgen van een jurist. Deze juristen werken voor de verzekeraar waarbij u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten. Mocht het wel tot een conflict komen, dan zullen de juristen u helpen bij het bemiddelen met een tegenpartij. In het geval dat het bemiddelen door juristen geen effect heeft en er een rechter aan te pas moet komen, dan wordt de zaak vaak uitbesteed.

In dit geval heeft u de mogelijkheid om zelf een advocaat te kiezen of een advocaat te regelen via uw verzekeraar. Mocht u voor een advocaat van de verzekeraar kiezen, dan worden de kosten voor de hulp van de advocaat volledig vergoed. Houd er rekening mee dat er een maximale vergoeding voor rechtshulp in de polisvoorwaarden van uw rechtsbijstandverzekering kan zijn opgenomen. Het is raadzaam om hier al naar te kijken bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Dekking van een rechtsbijstandverzekering 

De dekking van een rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekering en per verzekeraar. U kunt hierbij kiezen uit vijf verschillende soorten dekkingen, namelijk: consument, inkomen, wonen, verkeer en fiscaal recht & vermogen. De consumentdekking is voldoende voor het oplossen van conflicten bij het kopen of huren van consumentengoederen, een conflict met een internet- of televisieprovider, enzovoorts. Dit zijn relatief makkelijk op te lossen conflicten, die weinig voeten in de aarde hebben.

Bij een inkomensdekking krijgt u hulp bij een ontslag of een ander conflict met uw werkgever, een pensioenfonds of een uitkeringsinstantie. Kortom, alle zaken op het gebied van uw inkomen. De dekking voor conflicten met een pensioenfonds of uitkeringsinstantie zijn niet altijd binnen deze dekking opgenomen. Let hier goed op bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering.

Een derde mogelijkheid die u heeft is de wonendekking, die gericht is op conflicten met een verhuurder of verkoper van een woning. Ook conflicten die u met uw buren of andere bewoners uit de straat heeft vallen vaak onder deze dekking. Let wel, het gaat in dit geval alleen om conflicten die betrekking hebben op uw woning.

De verkeerdekking beschermt u tegen de hoge kosten voor juridische hulp bij conflicten die ontstaan in het verkeer. Het gaat hierbij niet alleen om conflicten die ontstaan zijn bij het vervoer per auto, maar ook om conflicten waar u als fietser of voetganger bij betrokken bent geraakt.

Tot slot kunt u kiezen voor de fiscaal recht & vermogen-dekking, die gericht is op conflicten op het gebied van de handel in aandelen, obligaties en opties. Ook wanneer u in een conflict verwikkeld raakt waarbij een belastingrechter betrokken is, worden de kosten voor juridische hulp verzekerd met deze dekking. Vaak wordt dit type dekking niet standaard door verzekeraars aangeboden, omdat er weinig consumenten zijn voor wie dit type dekking interessant is.

Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van conflicten, maar levert in een feit een dienst aan u als verzekerde. Dit maakt het soms wat lastig om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridische hulp een rekening van uw verzekeraar. Deze rekening is nooit hoger dan uw eigen risico en is afhankelijk van het type juridische hulp wat u aangevraagd heeft. Het kan voorkomen dat juridisch advies niet onder uw eigen risico valt en altijd gratis is. Meer informatie over uw eigen risico en het gebruik daarvan vindt u in de polisvoorwaarden van een rechtsbijstandverzekering.

Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen conflicten verwachten en uw maandelijkse premie wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.