≡ Menu

Reisverzekering

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om bij het boeken van een vakantie direct een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Deze kortlopende verzekeringen zijn alleen geldig tijdens de periode waarin u op reis bent, waardoor de premie doorgaans lager is dan wanneer u voor het gehele jaar een reisverzekering af zou sluiten.

Mocht u meer dan eens per jaar op vakantie gaan, dan kan het aantrekkelijk zijn om een reisverzekering af te sluiten die het hele jaar geldig is. In dit artikel beschrijven we de verschillende soorten reisverzekeringen die tegenwoordig worden aangeboden, op basis waarvan u de meest geschikte verzekering kunt vinden.

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van reisverzekeringen bij verschillende verzekeraars heel eenvoudig wordt. Let bij het vergelijken van verzekeringen niet alleen op de maandelijkse premie van de verzekering, maar ook op de dekking die een reisverzekering u biedt. Des te lager de premie van uw reisverzekering is, des te minder goed is de dekking van een verzekering in veel gevallen ook.

Verschillende soorten reisverzekeringen 

Er worden doorgaans twee verschillende soorten reisverzekeringen aangeboden, namelijk: een kortlopende en doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering is voornamelijk interessant voor mensen die minder dan 21 dagen per jaar op vakantie gaan. Wanneer u meer dan 15 dagen per jaar op vakantie gaat is het raadzaam om de doorlopende reisverzekeringen wel mee te nemen in uw vergelijking. Het komt voor dat een doorlopende reisverzekering bij een vakantie van twee weken alsnog voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering.

Een kortlopende reisverzekering kunt u zowel bij een verzekeraar afsluiten, als ook via het reisbureau die uw vakantie regelt. In sommige gevallen zal het reisbureau een vergoeding vragen voor het regelen van uw verzekeringszaken. U kunt er in zo’n geval beter voor kiezen om de reisverzekering zelf af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze.

De doorlopende reisverzekering is een alternatief voor een kortlopende reisverzekering. Als u meer dan 21 dagen per jaar of meerdere keren per jaar op vakantie gaat is het raadzaam om voor dit type verzekering te kiezen. Niet alleen kost het u minder moeite, omdat u niet steeds een nieuwe kortlopende reisverzekering hoeft af te sluiten, ook ligt de premie voor een doorlopende reisverzekering vaak lager.

Reisverzekering vergelijken op internet

Het is van de samenstelling van uw reisgezelschap afhankelijk welk type verzekering het meest voordelig is. Wanneer u bijvoorbeeld met een heel gezin op vakantie gaat is het al bij een vakantie van iets meer dan twee weken voordeliger om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Mocht u echter enkel als stel of helemaal alleen op vakantie gaan, dan moet u meer dan drie weken in het jaar reizen om voordeliger uit te zijn met een doorlopende reisverzekering. Wanneer u naast uw zomer- of wintersportvakantie ook nog een aantal dagen naar het buitenland gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak al snel de voordeligste keuze.

Let bij het vergelijken van de verschillende reisverzekeringen goed op de dekking van de verzekeringen. Wilt u bijvoorbeeld ook een annuleringsverzekering afsluiten voor uw reizen, of vindt u een reisverzekering voldoende? Een doorlopende annuleringsverzekering is vaak aanzienlijk goedkoper dan een kortlopende annuleringsverzekering. Dit is echter enkel interessant als u meerdere keren per jaar of voor een langere periode in het buitenland verblijft. Veel mensen kiezen er bij een vakantie van een paar dagen vaak niet voor om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Om een goede vergelijking te kunnen maken is het verstandig om vooraf een reisplan voor het komende jaar te maken. Wanneer u er bijvoorbeeld al zeker van bent dat u slechts enkele dagen op vakantie zal gaan, is het afsluiten van een doorlopende reis- en annuleringsverzekering niet noodzakelijk. Mocht u echter van plan zijn om een verre reis te maken voor een maand, dan is dit duidelijk wel een verstandige keuze.

Dekking van reisverzekeringen 

De dekking van reisverzekeringen kan onderling sterk verschillen. Doorgaans worden er drie verschillende soorten dekkingen aangeboden, namelijk: een Nederlanddekking, een Europadekking en een werelddekking. Bij een Nederlanddekking bent u verzekerd voor vakanties in het binnenland en dagtrips naar het buitenland. De Europadekking is ruimer en beschermt u voor hoge onvoorziene kosten tijdens uw vakanties in alle landen binnen Europa en alle niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Denk aan landen als Marokko, Algerije, Libië, Egypte, Libanon en Israël. In de dekkingsvoorwaarden van uw reisverzekering vindt u precies welke landen wel en welke landen niet onder uw dekking vallen.

Een verzekering met een werelddekking kan gezien worden als een allriskverzekering wat betreft de dekking. Met dit type dekking bent u namelijk in alle landen in de wereld verzekerd tegen hoge onvoorziene kosten tijdens uw vakanties.

Overige dekkingsvoorwaarden 

Bij het afsluiten van een reisverzekering heeft u vaak de mogelijkheid om de reisduur vooraf te bepalen en eventueel contant geld mee te laten verzekeren. Daarbij is de dekking van medische kosten in het buitenland, de bagagedekking en eventuele automobilistenhulp wisselend per reisverzekering. Het spreekt voor zich dat het van het type vakantie wat u kiest afhankelijk is, welke extra dekking nuttig voor u kan zijn. Let erop dat u bepaalde activiteiten tijdens een vakantie, zoals een wintersport, duiken of het beoefenen van andere gevaarlijke sporten, extra moet laten verzekeren. Dit valt niet standaard onder de dekking van uw reisverzekering.

Noodzaak van een reisverzekering 

Niet iedere reiziger ziet de direct noodzaak van het afsluiten van een verzekering bij een vakantie in het buitenland. Toch is het sterk aan te raden om voor een verzekering te kiezen, zeker gezien de relatief lage premie die u voor dit type verzekering betaalt. Wanneer u enkele dagen in een huisje in de Belgische Ardennen verblijft is de noodzaak van een reisverzekering logischerwijs minder groot dan wanneer u op vakantie gaat naar een Aziatisch land als Thailand of Vietnam. Nederlanders zijn de cultuur en het klimaat in deze landen niet gewend, waardoor u onverwachts ernstig ziek kunt worden. In zo’n geval wilt u goed verzekerd zijn voor de hoge kosten die medicijnen met zich mee kunnen brengen.