≡ Menu

Uitvaartverzekering

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel mensen die voor een dergelijke verzekering gekozen hebben! Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de vaak hoge kosten van een uitvaart, in het geval dat u zou overlijden.

Het verschilt per verzekering en verzekeraar of uw nabestaanden een financiële vergoeding krijgen bij uw overlijden of diensten aangeboden krijgen om de uitvaart te organiseren. Doordat er verschillende soorten uitvaartverzekeringen bestaan en het aantal verzekeraars is toegenomen, kan het soms behoorlijk lastig zijn om een geschikte uitvaartverzekering te vinden.

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van uitvaartverzekeringen een stuk eenvoudiger wordt. Bij deze vergelijkingstool geeft u aan wat uw wensen zijn en voor welke kosten bij een uitvaart u verzekerd wilt worden via een uitvaartverzekering. De vergelijkingstool zoekt vervolgens de meest geschikte verzekering, die u direct af kunt sluiten. U heeft standaard veertien dagen bedenktijd bij het afsluiten van een verzekering, zodat u de aanvraag voor een verzekering op een later moment nog zou kunnen annuleren.

Verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken 

Er worden door Nederlandse verzekeraars verschillende soorten uitvaartverzekeringen aangeboden. Iedere uitvaartverzekering heeft z’n eigen voor- en nadelen voor een verzekerde. Om een keuze te kunnen maken die naadloos aansluit bij uw persoonlijke behoeftes is het raadzaam om vooraf uit te zoeken welke verschillen er tussen de verzekeringen bestaan. U kunt zich hierbij laten adviseren door de verzekeringsspecialisten van de verschillende verzekeraars. In dit artikel bespreken we een aantal van deze uitvaartverzekeringen, om u een beeld te geven van de mogelijkheden die u heeft.

De meest populair uitvaartverzekering is de naturaverzekering. Hierbij krijgen uw nabestaanden geen financiële vergoeding om uw uitvaart te organiseren, maar worden zij gecompenseerd met diensten en materialen. Dit zijn logischerwijs diensten en materialen die uw nabestaanden kunnen helpen bij de organisatie van uw uitvaart. Denk aan de laatste verzorging voor een overledene, het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium, het drukken van rouwkaarten, enzovoorts. Lees voor het afsluiten van een naturaverzekering goed welke diensten wel, of juist niet onder de dekking van uw uitvaartverzekering vallen.

Een andere populaire soort uitvaartverzekering is een kapitaalverzekering. Bij dit type uitvaartverzekering krijgen uw nabestaanden een vooraf vastgelegde financiële vergoeding voor de organisatie van uw uitvaart. Het is bij dit type uitvaartverzekering mogelijk om de hoogte van dit bedrag tussentijds aan te passen. Ook kan de vergoeding geïndexeerd zijn, wat betekent dat de hoogte van de vergoeding kan worden aangepast als gevolg van de inflatie op een bepaald moment. Met de financiële vergoeding die uw nabestaanden krijgen kunnen zij de uitvaart bekostigen. In veel gevallen ligt deze vergoeding rond de zevenduizend euro, wat gelijk is aan gemiddelde kosten voor een uitvaart.

Een kapitaalverzekering of naturaverzekering? 

Het kan behoorlijk lastig zijn om een keuze te maken tussen een kapitaal- of naturaverzekering wanneer u een uitvaartverzekering af wilt sluiten. In Nederland heeft 80% van de verzekerden een van deze twee soorten uitvaartverzekeringen afgesloten. Het voordeel van een kapitaalverzekering kan zijn dat het voor uw nabestaanden mogelijk is om de uitvaart geheel naar eigen inzicht te organiseren. Dit is bij een naturaverzekering minder makkelijk, omdat de verdeling van de financiële vergoeding in feite door uw verzekeraar wordt bepaald.

Andersom is het voordeel van een naturaverzekering dat veel van de zaken voor een uitvaart door de door uw verzekeraar ingeschakelde partijen geregeld wordt. Uw nabestaanden hoeven zodoende minder voor uw uitvaart te regelen. Zij kunnen zich bezighouden met het verwerken van uw overlijden. Een kapitaalverzekering is minder waardevast dan een naturaverzekering, omdat een kapitaalverzekering beïnvloed kan worden door de inflatie.

Een combinatieverzekering afsluiten 

Als alternatief voor de kapitaalverzekering en naturaverzekering wordt een combinatieverzekering aangeboden. Dit type uitvaartverzekering heeft in de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen en vormt, zoals de naam van deze uitvaartverzekering al doet vermoeden, een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een combinatieverzekering krijgt u een aantal diensten aangeboden, in combinatie met een financiële vergoeding.

Voor nabestaanden geeft dit type uitvaartverzekering de vrijheid om een groot deel van de uitvaart zelf te organiseren. Toch wordt een deel van de aspecten van een uitvaart uit handen genomen, waardoor zij niet alles zelf hoeven te regelen. De ervaring die de partijen hebben waarmee een verzekeraar samenwerkt kan de uiteindelijke uitvaart alleen maar ten goede komen.

Alternatief voor een combinatieverzekering 

Een alternatief voor deze combinatieverzekering is een natura sommenverzekering. Dit is een speciaal soort kapitaalverzekering, waarbij eveneens een financiële vergoeding wordt uitgekeerd aan nabestaanden. In tegenstelling tot de vergoeding die zij krijgen bij een kapitaalverzekering mag de vergoeding van een natura sommenverzekering enkel gebruikt worden voor de organisatie van de uitvaart van een overledene.

Uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten 

Door de diversiteit aan mogelijkheden die verzekeraars bieden op het gebied van uitvaartverzekeringen is het sterk aan te raden om vooraf verschillende uitvaartverzekeringen en verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan aan de hand van onze online vergelijkingstool. Hierbij vult u een aantal persoonlijke gegevens, waaronder uw leeftijd in, waarna de vergelijkingstool de verschillende mogelijkheden aan u voorlegt. Des te ouder u bent, des te hoger zal logischerwijs de premie voor uw uitvaartverzekering ook zijn.

Let bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen goed op de dekking die een bepaalde verzekering u biedt. U wilt voorkomen dat u gedekt bent voor kosten die u niet zult maken, maar u wilt uw nabestaanden ook niet met onnodig hoge kosten opschepen. Een alternatief voor een uitvaartverzekering is een erfenis die u voor uw nabestaanden achterlaat. Het is belangrijk om vooraf af te wegen of te betalen premie opweegt tegen de kosten die uw nabestaanden zullen moeten maken bij een uitvaart.

Wat kosten een uitvaart? 

Gemiddeld genomen kost een begrafenis of een crematie zo’n zevenduizend euro. Het is vanzelfsprekend sterk van uw persoonlijke voorkeuren afhankelijk wat de precieze kosten voor een uitvaart zullen zijn. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een duidelijke prijsstijging te zien in de kosten voor de gehele organisatie van een uitvaart. Dit zijn belangrijke aspecten om mee te nemen bij het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen.