Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering vergelijken is iets waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen. Een autoverzekering afsluiten is namelijk voor elke eigenaar van een auto op Nederlands kenteken verplicht. Bij het aanschaffen van een tweedehands of nieuwe auto is het afsluiten van een goede autoverzekering dan ook één van de eerste zaken die u dient te regelen.


Autoverzekeringen vergelijken met elkaar is daar een belangrijk onderdeel van. Want welke autoverzekering past het beste bij u? Het afsluiten van een autoverzekering is immers geen dagelijkse bezigheid. We kunnen ons daardoor goed voorstellen dat u niet exact weet hoe dit in zijn werk gaat.


Gelukkig vindt u op Verzekering.net snel en eenvoudig de juiste autoverzekering die bij u past. Op deze pagina kunt u namelijk niet alleen eenvoudig een autoverzekering vergelijken, maar leest u tevens meer over de verschillende soorten autoverzekeringen en hoe u tot de beste autoverzekering kunt komen met behulp van de filters van onze onafhankelijke autoverzekeringsvergelijker.

Waarom een autoverzekering afsluiten

Het antwoord op deze vraag is relatief makkelijk te beantwoorden. De overheid heeft het verplicht gesteld om een autoverzekering af te sluiten. Elke auto die van het Nederlandse weggenet gebruik maakt, moet verzekerd zijn. Door de jaren heen zijn er verschillende autoverzekeringen op de markt gekomen. Ook is het aantal aanbieders tegenwoordig behoorlijk groot. Dit geeft jou voldoende mogelijkheid om deze verzekeringen met elkaar te vergelijken.Als je géén autoverzekering afsluit, loop je het risico op een forse boete. Ten opzichte van enkele jaren geleden is de hoogte van deze boete toegenomen. Maar, destijds liep je zelfs de mogelijkheid op een gevangenisstraf, indien jouw auto niet verzekerd was. Dit geeft des te meer aan dat je altijd je auto moet verzekeren.Zoals we reeds zeiden, heb je de keus uit meerdere soorten autoverzekeringen. We hebben het hierbij onder andere over een WA verzekering, WA + beperkt casco verzekering en een allrisk verzekering. Hieronder kan je meer informatie over deze verschillende varianten vinden.

Soorten autoverzekeringen

Bij het vergelijken van autoverzekeringen heb je dus de keus uit meerdere soorten verzekeringen. Deze verzekeringen verschillen van elkaar op het gebied van voorwaarden en regels. Uiteraard hangt er daardoor ook een ander prijskaartje aan de verschillende verzekeringen. Hieronder hebben we per autoverzekering in het kort de belangrijkste eigenschappen vermeld.

WA autoverzekeringen

Elke Nederlandse auto moet minimaal een WA verzekering hebben. In feite is dit de laagste schaal van autoverzekeringen, maar dus wel een verplichte verzekering. Kijkend naar de kosten is dit ook de goedkoopste variant, waarbij je maandelijks dus het minste bedrag over hoeft te maken naar de verzekeraar.

De afkorting WA staat in deze voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit betekent dat de schade aan een andere auto, gemaakt door jou, altijd gedekt wordt. Schade aan je eigen auto wordt echter niet gedekt. Als je schade aan je eigen auto maakt, draai je dus zelf voor de kosten op. Houd hier dan ook goed rekening mee bij het afsluiten van de WA autoverzekering.

Overigens is het zo dat je alleen een beroep op je verzekering kunt doen als je aan alle regels voldoet. Zo staat in de algemene voorwaarden van een WA autoverzekering bijvoorbeeld vermeldt dat je niet met alcohol of drugs achter het stuur mag zitten. Mocht je dat wél doen en een ongeluk veroorzaken, draai je ook zelf voor de kosten op.

WA + beperkt casco

De WA beperkt casco autoverzekering is een uitgebreidere variant van de hierboven beschreven WA autoverzekering. Bij de WA beperkt casco zijn de volgende schades ook gedekt:

Schade aan de auto door diefstal
Schade aan de auto door hagel/storm
Schade aan de auto in de vorm van een ruitbreuk
Schade aan de auto door brand

Ook bij deze autoverzekering geldt dat je op een normale manier aan het verkeer deel moet nemen. Lees dan ook altijd de algemene voorwaarden goed door en gedraag je netjes in het verkeer.

WA + volledig casco
De WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide variant van een autoverzekering. Deze term is wellicht ietwat verwarrend, aangezien je deze verzekering ook regelmatig als ‘allrisk verzekering’ aangeduid ziet worden. Beide benamingen hebben echter betrekking op hetzelfde.

Bij een allrisk autoverzekering wordt schade aan je eigen auto ook gedekt. Mocht jij bijvoorbeeld op een parkeerplaats tegen een andere auto aanrijden, geldt de verzekering voor de auto van de ander én voor jouw auto. Alle schade die bij die ‘aanrijding’ ontstaan is, wordt door de verzekering gedekt.

Uiteraard dien je wel rekening te houden met het kostenplaatje. De premie voor een WA volledig casco verzekering ligt hoger dan de WA beperkt casco en de WA autoverzekering. Op basis van jouw specifieke situatie is het daarom wenselijk om te bepalen welke verzekering het beste aansluit.

Autoverzekering vergelijken

Heb je een nieuwe auto aangeschaft? Of heb je een mooie tweedehands auto op de kop getikt? Vergelijk de verschillende autoverzekeringen met elkaar en kom uiteindelijk tot de juiste keuze. Daarbij willen we graag aangeven dat het belangrijk is om op de waarde en de leeftijd van je auto te letten. Als je een auto van 20 jaar oud met een waarde van 500 euro hebt, is een WA volledig casco verzekering een beetje overdreven. Als je een auto van 1 jaar oud hebt met een waarde van 20.000 euro, is een WA volledig casco verzekering juist wél een goede beslissing.

Het vergelijken van de autoverzekeringen is in ieder geval een klus waar je tijd en aandacht aan moet besteden. Alleen op die manier kan je de beste keuze maken. Niet alleen voor je auto, maar ook voor je portemonnee.

Verzekering.net is uw netwerk voor het vergelijken van verzekeringen.