Opstalverzekering vergelijken

Een opstalverzekering heeft betrekking op het verzekeren van bepaalde zaken in uw huis. De inrichting van uw huis is namelijk een kostbaar bezit. Het is daarom niet verwonderlijk dat een opstalverzekering vergelijken en afsluiten voor de hand ligt.


Bent u op zoek naar de beste opstalverzekering tegen de laagste prijs? Dan bent u bij Verzekering.net aan het juiste adres. Opstalverzekeringen vergelijken gaat eenvoudig en snel met behulp van onze onafhankelijke opstalverzekeringsvergelijker.


Nadat u het vergelijken van een opstalverzekering afgerond heeft, kunt u binnen slechts enkele minuten een opstalverzekering afsluiten die het beste bij u past. Kosteloos een opstalverzekering vergelijken met onze vergelijker bespaart u dus niet alleen tijd en moeite, maar ook geld.

Wat is een opstalverzekering?

Binnen in een huis kan je onderscheid maken tussen de volgende twee zaken:

Zaken die aan het huis vast zitten
Zaken die niet aan het huis vast zitten

Het onderscheid tussen deze twee zaken kan gemaakt worden aan de hand van één simpele vraag. Stel jezelf de vraag: ‘Kan ik dit mee nemen bij een eventuele verhuizing?’. Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, valt het onder een opstalverzekering.

Een opstalverzekering dekt namelijk schade aan zaken in je huis die aan het huis vast zitten. Je kunt hierbij denken aan leidingen, aan het toilet en de keuken. Ook de badkamer valt onder een opstalverzekering. Bij een verhuizing kan je tenslotte niet de hele badkamer meenemen.

Mocht er nou in je huis ingebroken worden, krijg je schade aan bijvoorbeeld je keuken vergoed. Dat geldt ook voor de situatie waarin er bijvoorbeeld brand in je huis ontstaat. Tegen dergelijke situaties ben je dan ook beschermd met een opstalverzekering.

Verschil opstalverzekering en inboedelverzekering

Veel Nederlandse huishoudens kiezen er voor om zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering af te sluiten. Dat is niet geheel gek. Onder een inboedelverzekering vallen namelijk alle zaken die niet vast aan het huis zitten. Denk hierbij aan meubelen, aan apparatuur, aan je kunstverzameling en aan de sieraden die op je nachtkastje liggen.

De definities van een opstalverzekering en inboedelverzekering zijn redelijk duidelijk. Toch kunnen over sommige zaken discussies ontstaan. Wat te denken van bijvoorbeeld een klik-vloer in de vorm van laminaat? Je kunt deze vloer klikken en mee naar je nieuwe huis nemen. Maar, normaliter valt een vloer onder de opstalverzekering. Dit voorbeeld valt een beetje in het grijze gebied. Neem daarom bij enige twijfel dan ook contact met je verzekeringsmaatschappij op of raadpleeg de polisvoorwaarden. Het kan nooit kwaad om op de hoogte te zijn van de exacte voorwaarden.

Soorten opstalverzekeringen

Zoals bij alle soorten verzekeringen bestaan er ook meerdere varianten van een opstalverzekering. Een opstalverzekering is namelijk niet zomaar een opstalverzekering. Nee, we kunnen in feite de volgende drie soorten opstalverzekeringen onderscheiden:

Uitgebreide opstalverzekering: hieronder valt schade die ontstaat door brand, blikseminslag, storm, water, olie, rook, roet, diefstal, vandalisme, rellen, aanrijding, aanvaring, omvallen van bomen, omvallen van kranen, omvallen van heistellingen en het onvoorzien springen van leidingen door de vorst.
Extra uitgebreide opstalverzekering: hieronder valt de uitgebreide opstalverzekering + schade door schroeien, schade door zengen en smeltschade. Ook schade door neerslag die via de openbare weg je woning binnenkomt, is gedekt. Tot slot is ook hak- en breekwerk gedekt dat verricht dient te worden voor het opsporen van een defect in de waterleidingen.
Allrisk opstalverzekering: dit is de extra uitgebreide opstalverzekering + alle andere mogelijke schadeoorzaken.

Let op: ook bij een allrisk opstalverzekering bestaan er situaties waarin de schade niet gedekt wordt. Dit is onder meer het geval bij aardbevingen en overstromingen. Ook hierbij willen we het advies geven om de polisvoorwaarden goed door te nemen.

Opstalverzekering vergelijken

Het vergelijken van de verschillende opstalverzekeringen is dan ook een belangrijke bezigheid. Door alle verschillende varianten met elkaar te vergelijken, kan je de juiste keuze maken. Let hierbij dus heel goed op alle voorwaarden. Maar, let daarnaast ook goed op de premie die je maandelijks dient te betalen. Probeer uiteindelijk de perfecte combinatie van ideale voorwaarden + een betaalbare premie te vinden.

Ga je nou een opstalverzekering én een inboedelverzekering tegelijkertijd afsluiten? Dan heb je wellicht geluk. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden je in dit geval namelijk een premie aan. Ons advies is ook zeker om beide verzekeringen af te sluiten. Mocht er iets in je huis gebeuren, weet je zeker dat de schade gedekt wordt. Het kost wellicht iets meer, maar je kunt wel je huis met een gerust gevoel verlaten.

Verzekering.net is uw netwerk voor het vergelijken van verzekeringen.